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PORT OF LONDON
VESSEL LICENSING BYELAWS
2014

The Port of London Authority in exercise of the powers conferred on it by Section
162 of the Port of London Act 1968 (as amended) makes the following Byelaws:

1.2

PART 1

GENERAL

CITATION AND COMMENCEMENT

These Byelaws may be cited as the Port of London Vessel Licensing Byelaws
2014 and come into force on the expiration of 28 days from the date upon
which they are confirmed by the Secretary of State.

These Byelaws, other than Byelaw 13, do not apply to any vessel which is
exempt from the vessel licensing requirements under section 124(2) of the
Port of London Act 1968.

INTERPRETATION

In these Byelaws:

a) “the Act” means the Port of London Act 1968;

b) “barge” includes dumb vessels, including but not limited to: barges,
lighters, collar and mooring barges, crane barges and engineering
barges, pontoons, oil storage/processing barges and dredgers, but
excludes any power-driven vessels;

c) “crew” includes every person, other than the master or a pilot, employed
or engaged in any capacity on board a vessel;



“laid up” means that the vessel has ceased to be used for the intended
use or uses stated on the application for licensing, and is not being
worked or navigated for the time being;
“licensed vessel” means a vessel licensed under section 124 of the Act;
“master” in relation to a vessel, means any person having or taking the
command, charge or management of a vessel, for the time being;
“number of persons a vessel is fit to carry” means in relation to a
passenger boat, the maximum number of persons which the vessel is
licensed to carry;
“owner” in relation to a vessel, includes the charterer;
“owner’s number” means in relation to a vessel, licensed by the PLA, the
number assigned by the PLA to the owner of that vessel;
“passenger” means any person carried on a vessel other than its crew;
“passenger boat” means a vessel for the time being used (or in the
context of a licence application, intended to be used), for carrying 12 or
less passengers;
“PLA” means Port of London Authority;
“power-driven vessel” means a vessel propelled by mechanical power;
“ship towage” means the towing of a power-driven vessel which is
manned and able to manoeuvre under its own power whilst being towed;
“tonnage” means the registered tonnage of a barge registered under the
Merchant Shipping Act 1995, or by a foreign country to which an Order
in Council pursuant to Section 12 of the Merchant Shipping Act 1995
applies, or for a barge not registered, means its tonnage determined as
follows;
(i) by measuring in metres its:
length overall,
width overall amidships deducting the width of any rubbing
band or moulding built out for protective purposes, depth
amidships from the underside of the deck or gunwale plant to
the upper side of the ceiling, and
(ii) by multiplying the length x the width x the depth and dividing
by 3.546;

p) “tug” means a vessel propelled by mechanical power and used for

towing or pushing another vessel or a raft or float of timber;

q) “the vessel licensing area” means that part of the Thames above the



former seaward limit, which limit is described in Schedule 1 to the Act;

r) “vessel” means every description of vessel, however propelled or moved,
and includes anything constructed or used to carry persons or goods by
water and a seaplane on or in the water, a hovercraft and a hydrofoil
vessel; and

s) “vessel number” means in relation to a vessel licensed by the PLA, the
number assigned by the PLA to that vessel.

REVOCATION OF BYELAWS
The Port of London Craft and Boat Registration and Regulation Byelaws
2000 (as amended) are revoked.



PART 2

APPLICATION FOR THE LICENSING OF VESSELS

4, APPLICATION FOR THE INITIAL AND SUBSEQUENT RE-LICENSING
OF VESSELS

An application to the PLA for the licensing of a vessel must be made in
writing by the owner of the vessel and the application must:
a) be on a form issued by the PLA for that purpose;
b) state the name and address of the owner of the vessel;
c) provide all relevant technical and safety documentation and certification
necessary to determine whether it is fit for its intended use;
d) in the case of a barge give its tonnage and if it is not so registered, give
the following information:
(i) its length overall in metres;
(ii) its width overall amidships in metres, deducting the width of
any rubbing band or moulding built out for protective purposes; and
(iiiy  its depth amidships in metres, from the underside of the deck
or gunwale plant to the upper side of the ceiling.
€) in the case of a vessel, state its intended use;
f) inthe case of a passenger boat, give the maximum and minimum number
of crew and the maximum number of passengers proposed to be carried;
g) state whether the applicant wishes to operate the vessel in the whole of
the vessel licensing area or in a specified part only of the vessel licensing
area;
h) state the name of the vessel to be licensed, which must not be the same
name as any other licensed vessel, unless otherwise agreed with the PLA;

and, on receiving the application the PLA may require the owner to submit such
additional information with respect to the vessel or owners as may be relevant to the
consideration of the application.



5.2

5.3

5.4

PART 3

INSPECTION PROCEDURES

INSPECTION OF VESSELS

If the application to the PLA for the licensing of a vessel is not accompanied
by the relevant documentation and certification referred to in Byelaw 4 c), the
vessel must be made available for inspection by the PLA.

If the application is accompanied by the relevant documentation and
certification referred to in Byelaw 4 c), the PLA may require an inspection or
partial inspection of the vessel to be carried out to consider the fitness of the
vessel for its intended use.

The date, time and place of any inspection must be reasonable and will be
agreed with the owner of the vessel.

The owner of the vessel to be inspected must provide a safe working
environment and all necessary and reasonable facilities for any person
authorised in writing by the PLA, and who produces that authority, to enter,
inspect, measure, survey and examine the vessel in order to enable the PLA
to consider the fitness of the vessel for its intended use.

INSPECTION OF VESSELS FOR RE-LICENSING

If the application to the PLA for re-licensing of a vessel is not accompanied
by the relevant documentation and certification referred to in Byelaw 4 c), the
owner must make the vessel available for inspection, by the PLA, in
accordance with the provisions for inspection set out in Byelaw 5 within the
28 day period immediately prior to the expiry of the current licence.



7.2

7.3

REMEDIAL ACTION FOLLOWING INSPECTION

On inspection under Byelaws 5 or 6 or Section 137 of the Act, the PLA may
require works to be carried out to a vessel, and, unless permitted by the PLA,
subject to any conditions or restrictions imposed by the PLA, the vessel must
not be worked, navigated, let for hire or used until those works have been
carried out to the PLA’s reasonable satisfaction.

Upon completion of any remedial works, the owner must notify the PLA
without delay, in writing, of the completion of the works, so that, where
necessary, a remedial inspection in accordance with the provisions for
inspection set out in byelaw 5 may be carried out.

If the owner, without reasonable excuse, works, navigates, lets for hire or
uses a vessel in contravention of Byelaw 7.1 or fails to notify the PLA in
accordance with Byelaw 7.2 the owner is guilty of an offence. On conviction
before a court of summary jurisdiction, the owner is liable to a fine not
exceeding level 3 on the standard scale.



8.2

8.3

8.4

PART 4

CERTIFICATION

VALIDITY OF LICENCES
A licence issued by the PLA will, subject to the provisions of Byelaws 8.2 and
8.3, remain valid for such a period as may be specified on the licence.

A licence may be terminated at any time by agreement between the PLA and
the owner.

A licence ceases to be in force if;

a) it is revoked or suspended under Section 125 of the Act;

) the PLA issues a replacement licence under Section 127 of the Act;

) the ownership of the vessel changes;

) the area of operation of the vessel is changed from that identified on the

licence;

e) being a barge, its tonnage is altered;

f) being a barge, its use changes from the intended use or uses stated in t
he application for licensing;

g) being a passenger boat, the number of persons it has the capacity to
carry is altered; or

h) the vessel has been laid up for a continuous period of one vyear;
and when a licence ceases to be in force by virtue of paragraphs c), d),
e), f), g) or h) of this Byelaw, the licence of the vessel will be cancelled by
the PLA.

o O T

If a licence relating to a vessel has ceased to be in force under the provisions
of Byelaw 8.3 or is terminated by agreement in accordance with Byelaw 8.2,
the person who was the owner of the vessel when the licence was last in
force, must, on the cessation or termination, return the licence to the PLA
without delay, stating in writing the reason it has ceased to be in force.



8.5

8.6

9.2

The owner of a licensed vessel, which is sold, must, upon completion of the
sale, notify the PLA without delay, in writing, of the sale of the vessel, and
provide the name and contact details of the new owner.

A person who breaches Byelaws 8.4 and 8.5 is guilty of an offence and is
liable, on conviction before a court of summary jurisdiction, to a fine not
exceeding level 2 on the standard scale.

CHANGE OF ADDRESS OF OWNER OR NAME OF LICENSED VESSEL
If the owner of a licensed vessel changes address or the name of the vessel, the
owner must notify the PLA without delay, in writing, of the new address or name.

A person who breaches this Byelaw is guilty of an offence and is liable, on
conviction before a court of summary jurisdiction, to a fine not exceeding level
2 on the standard scale.



10.
10.1

10.2

10.3

10.4

PART 5

MARKING OF LICENSED VESSELS

PARTICULARS OF A VESSEL

For the purposes of Section 124 of the Act the following are the prescribed
particulars, and must be displayed at all times in a prominent position on the
licensed vessel in accordance with the provisions of byelaws 10.2 to 10.5:
a) vessel name;

vessel number;

owner’s name;

owners number;

tonnage (barge only); and

number of persons a vessel is fit to carry (passenger boat only).

L2080
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The prescribed particulars set out in Byelaw 10.1 must be displayed on a

licensed vessel, subject to Byelaws 10.3 to 10.5, in the following manner:

a) the vessel name must be displayed externally on both sides of the hull,
in the forward half and on the stern; and

b) the owner’s name, owner’s number, the vessel number and the tonnage
or the number of persons a vessel is fit to carry must be displayed on a
suitable, aft-facing section of the vessel in letters and figures not less that

10cm high and of a proportionate width.

In the case of an open workboat or vessel of similar construction where there
is not a suitable aft-facing section of the vessel as required by byelaw 10.2,
the vessel name must be displayed on the stern of the vessel; and the
remaining markings are to be displayed at a suitable point on the inside of
the hull.

If it is impracticable to display the name and all or any of the prescribed
particulars in the location and size required by Byelaws 10.2 or 10.3 in
consequence of the shape or design of the licensed vessel, the name of the
vessel and all or any of the prescribed particulars may be displayed in a
practicable location or in letters and figures of an alternative size agreed with
the PLA.



10.5 All or any of the prescribed particulars (other than the vessel name) agreed
with the PLA, need not be displayed on a licensed vessel if it is agreed with
the PLA that it is impracticable to do so as a consequence of the size or
design of the vessel.

10.6 Other names or numbers likely to be confused with the prescribed particulars
must not be displayed on the licensed vessel.

10.7 A person who breaches Byelaws 10.1, 10.2, 10.3 or 10.6 is guilty of an

offence and is liable, on conviction before a court of summary jurisdiction, to
a fine not exceeding level 2 on the standard scale.
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1.
11.1

12,
12.1

12.2

12.3

PART 6

REGULATION OF VESSELS

NOTIFICATIONS FOR A LAID UP VESSEL
The owner must notify the PLA without delay if at any time a licensed vessel
is laid up.

The owner of a licensed vessel previously notified as being laid up must
notify the PLA immediately prior to the vessel being re-activated for
commercial operation, navigation or mooring within the vessel licensing area.

A person who breaches Byelaw 11.1 or 11.2 is guilty of an offence and is
liable, on conviction before a court of summary jurisdiction, to a fine not
exceeding level 2 on the standard scale.

CREW LEVELS AND COMPETENCY

The master and the owner of a vessel must at all times when the vessel is
being worked or navigated or being used for carrying passengers, ensure
that there is a crew on board of sufficient numbers and sufficient
competence and experience to safely man the vessel, having regard to any
notification given by the PLA in relation to that vessel under Byelaw 12.2
below and as shown on the vessel’s licence.

The PLA may specify in any notification given to the owner of any vessel, the
number of persons and the standard of competence and experience which
are to be treated as sufficient for the purposes of Byelaw 12.1 above.

A person who breaches Byelaw 12.1 is guilty of an offence and is liable, on

conviction before a court of summary jurisdiction, to a fine not exceeding
level 4 on the standard scale.

11



13.
13.1

13.2

14,
14.1

14.2

14.3

SHIP TOWAGE OPERATIONS

Except with the permission of the PLA (or in an emergency), the master of a
vessel must not undertake ship towage operations and the owner of the
vessel must ensure that ship towage operations are not undertaken unless:

a) the vessel is a tug and designed and suitably equipped for ship towage,
and licensed for ship towage by the PLA; and

b) the ship being towed is of a size and type as has been approved for
towing by that tug, by the PLA, as indicated on the vessel’s licence.

A person who breaches Byelaw 13.1 is guilty of an offence and is able, on
conviction before a court of summary jurisdiction, to a fine not exceeding
level 4 on the standard scale.

APPLICATION OF BYELAWS IN CERTAIN CIRCUMSTANCES

Where the commission by any person of an offence under these Byelaws is
due to the act or default of some other person, that other person is guilty of
an offence; and that other person may also be charged with, and convicted
of, the offence by virtue of this Byelaw whether or not proceedings for the
offence are taken against any other person.

Where an offence under these Byelaws is committed by a body corporate
and is proved to have been committed with the consent or connivance of, or
to be attributable to any neglect on the part of a director, manager, secretary
or other similar officer of the body corporate, or any person who was
purporting to act in any such capacity, that person, as well as the body
corporate, is guilty of that offence and is liable to be proceeded against and
punished accordingly.

For the purpose of paragraph 14.2 “director”, in relation to any body

corporate whose affairs are managed by its members, means any member
of the body.

12



15.
15.1

15.2

DEFENCES TO PROCEEDINGS
In any proceedings for a breach of these Byelaws it is a defence for the
person charged to prove:
a) that all reasonable precautions were taken and all due diligence
exercised to avoid the commission of such an offence; or
b) that there is a reasonable excuse for the act or failure to act.

If in any case the defence provided by paragraph 15.1 a) or b) of these
Byelaws involves the allegation that the commission of the offence was due
to the act or default of another person, the person charged is not, without
leave of the court, entitled to rely on that defence unless, within a period
ending seven clear days before the hearing, the person charged has served
on the prosecutor a notice in writing giving such information identifying or
assisting in the identification of that other person as is then in the possession
of the person charged.
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THE COMMON SEAL of the
Port of London Authority was
affixed in my presence on the
17th day of July 2014

S J GRUNDY
Secretary

The Secretary of State for Transport confirms the foregoing Byelaws.

SIGNED by the authority of the Secretary of State for Transport

Linda Willson
Head of Maritime Commerce & Infrastructure Division in the
Department for Transport

Date: 31st October 2014
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